Italské rizoto s chřestem a medvědím česnekem

Uvařit pravé italské krémové rizoto není žádná věda, stačí vědět jak na to a dodržet pár základních zásad. Jakmile se ho jednou naučíte, nebudete chtít žádné jiné a na rizoto s kuřecím masem z mražené zeleniny Vás už nikdo nenaláká ;-P .

Toto rizoto se dá vařit v mnoha variantách, základ je vždy stejný a suroviny můžete měnit podle sezóny a podle chuti. Jelikož chřestová sezona je nyní v plném proudu, stejně tak medvědího česneku, který je takovým malým vitamínovým zázrakem, rozhodla jsem se tyto dvě typicky jarní suroviny zkombinovat. Toto rizoto je opravdu výborné a afrodiziakální účinky chřestu jsou už jen vítaným bonusem 😉 .

Co budeme potřebovat:

  • 1 cibule nakrájená nadrobno
  • 75 g másla
  • 350 g rýže arborio nebo jiné kulatozrné rýže
  • 200 ml bílého vína
  • asi 1,5 l zeleninového vývaru
  • svazek zeleného chřestu
  • miska nahrubo nasekaného medvědího česneku
  • 60 g parmazánu (hrst na víc, pokud chcete dělat parmazánové chipsy na ozdobu)
  • sůl, pepř

IMG_20170420_161745_333

Jak na to:

Nejprve si uvaříme zeleninový vývar, nejlepší je samozřejmě domácí, ale pokud nemám čas, používám alespoň takový rozpustný, který je z ekologického zemědělství a bez glutamátů. Budeme potřebovat asi 1,5 l  zeleninového vývaru, pokud ho vypotřebujeme a rýže ještě nebude měkká, můžeme si přivařit dle potřeby další.

Při přípravě chřestu je třeba posoudit, jak je chřest starý. Pokud nemám k dispozici stoprocentně mladý čerstvý chřest, je třeba odlomit konce a chřest oloupat. Konce bývají už trošku dřevnaté, proto je třeba je odlomit. Chřest Vám sám napoví, když vezmete chřest do ruky a odlomíte konec, zlomí se přesně v tom správném místě. Chřest loupeme od hlavičky směrem dolů, stačí oloupat pouze ve spodní polovině (slupka obsahuje hořké silice). K loupání používám obyčejnou kuchyňskou škrabku. Takto připravený chřest nakrájíme na větší kousky.

Ve vyšší pánvi si na kousku másla zpěníme cibulku (zbytek másla si uschováme, ještě ho budeme potřebovat). Cibulku opékáme jen tak dosklovata, než nám začne zlátnout, přidáme rýži (neproplachujeme). Rýži lehce osmahneme v připraveném základu, poté zalejeme 200 ml bílého vína a za stálého míchání necháme víno odpařit. Ted začíná ta pravá sisyfovská práce 😀 . Do rýže pomalu přidáváme za neustálého míchání vývar, vždy naběračku po naběračce, když se odpaří, přidáme další a tak dále a tak dále až do doby než je rýže úplně měkká. A ne, nemůžete to tam nalít najednou a ano, musíte to neustále míchat 😛 . Věřte mi, za tu námahu to bude stát!

Ve chvíli kdy je rýže udělená tak napůl, přidáme chřest. Pokud bychom ho dali již na začátku, rozvařil by se nám.

IMG_20170420_162743_963

Když je rýže měkká, rizoto odstavíme a ještě do horkého rizota vmícháme zbytek másla a nastrouhaný parmazán, který se nám krásně rozteče a dopomůže krémové sametové konzistenci. Dle potřeby dosolíme a okořeníme čerstvě namletým pepřem.

Nakonec vmícháme nasekaný medvědí česnek, který již zbytečně nevaříme, aby se zachovalo co nejvíce vitamínů.

Pokud chcete rizoto doladit k dokonalost můžete ho na talíři ozdobit parmazánovým chipsem. Který připravíme tak, že na plech s pečícím papírem, nasypeme hromádky strouhaného parmazánu dle požadované velikosti chipsu a dáme zapéct do trouby asi na 180°C. Trvá to jen pár minut, až okraje lehce zezlátnou, vyndáme plech z trouby. Aby chipsy držely tvar, musíme je před sundáváním z plechu nechat pořádně vystydnout.

IMG_20170420_163317_001

Rizoto chutná nejlépe čertvé a jeho sametová a krémová konzistence je silně návyková. Já ho dělám prostě pořád a vždycky si přidám 😉 .

A s čím děláte rizoto Vy 🙂 ?

Recept si můžete vytisknout v plné podobě, nebo si níže stáhnout zkrácenou jednostránkouvou verzi v PDF.

Stahujte zde 🙂 recept ke stažení rizoto

3 komentáře: „Italské rizoto s chřestem a medvědím česnekem

Napsat komentář