Polévka z červené řepy je snad nejzdravější na světě a neztloustnete po ní, ani kdyby jste jí snědli kotel 😛 . Že je červená řepa cenným zdrojem vitamínů, minerálních látek a detoxikuje organismus ví asi každý a v téhle polévce je jí i radost konzumovat 😉 .
Co budeme potřebovat:
- 1 cibule
- 40 g másla
- 1 lžíce oleje
- 500 g červené řepy
- 2 mrkve
- 40 g celeru
- 800 ml vody
- sůl, pepř
- lžíce jablečného octa
- zakysaná smetana
- čerstvá petrželka
Jak na to:
V hrnci na másle a lžíci oleje zpěníme nadrobno nakrájenou cibulku. Po chvíli přidáme na drobné kousky nakrájenou mrkev a celer. Za stálého míchání opékáme zeleninu do té doby, než se z mrkve uvolní betakaroten (naše tělo ho takto může vstřebat až o 60 % více, než kdybyste mrkev chroupali syrovou 😉 ), což snadno poznáme podle toho, že tuk získá oranžovou barvu.
Poté přidáme na kostičky nakrájenou řepu a chvíli restujeme s ostatní zeleninou.
Zalijeme 800 ml vody, osolíme, opepříme a na mírném plameni necháme vařit asi 45 minut, než je zelenina měkká. Polévku důkladně rozmixujeme ponorným mixérem, ochutíme jablečným octem a před podávání ozdobíme zakysanou smetanou a čerstvou petrželkou.
Recept si můžete vytisknout v plné podobě, nebo si níže stáhnout zkrácenou verzi v PDF.
Stahujte zde recept ke stažení polévka z řepy
A co Vy? Máte rádi řepu?