Plněné portobello s hráškovým pyré

plněné portobello s hráškovým pyré

Plněné portobello s hráškovým pyré

Pokud zbožňujete houby na všechny způsoby, tenhle recept bude pro vás to pravé! Já houby bohužel moc často nevařím, protože mám doma zapřisáhlého nepřítele hub. A pak se mi všichni smějou, že když jdu do restaurace, dám si vždycky něco s houbami 😀 .

Náplň s olivami a sušenými rajčaty dává žampionům výraznou chuť a tak spojení s mírně nasládlým, chuťově jemným hráškovým pyré, skvěle funguje.

Co budeme potřebovat:

  • 4 portobella
  • 1/2 cibule nakrájená nadrobno
  • 2 stroužky česneku
  •  lžíce másla
  • černé olivy (asi 80 g)
  • sušená rajčata (asi 140 g)
  • 2 balení mozzarelly
  • 1/2 lžičky soli, pepř
  • hrst strouhaného parmazánu
  • čerstvá bazalka
na pyré
  • 400 g mraženého hrášku
  • 1/2 cibule
  • lžíce másla
  • 200 ml vody
  • snítek čerstvé máty
  • lžička soli, pepř

IMG_20170506_214239_675

Jak na to:

Žampiony pořádně očistíme, odlomíme nožičky a klouboučky ještě trochu vydlabeme, abychom měli dostatek místa na náplň. Nožičky nevyhazujeme, ale nakrájíme nadrobno, později je použijeme do náplně.

V pánvičce na lžíci másla zpěníme česnek a takto ochuceným máslem žampiony zevnitř pořádně potřeme.

Na pánvičku pak přihodíme polovinu nadrobno nakrájené cibulky a opečeme jí dosklovata, přidáme nakrájené nožičky žampionů, půl lžičky soli, pepř dle chuti a restujeme než žampiony změknou. K žampionům přimícháme olivy nakrájené na kolečka a na kousky na krájená sušená rajčata.

IMG_8830

Do směsi dáme i nakrájené mozzarelly (pokud použijete mozzarellu z nálevu jako já, vymačkejte z ní nejdřív vodu než se pustíte do krájení) a nakonec ještě vmícháme nasekanou čerstvou bazalku.

Připravenou směsí naplníme hlavičky žampionů, které ještě posypeme navrch strouhaným parmazánem a dáme péct 25-30 minut do trouby rozehřáté na 200°C.

Mezitím si připravíme hráškové pyré. V menším hrnci zpěníme na lžíci másla druhou polovinu nadrobno nakrájené cibulky. Když cibulka zesklovatí, přidáme do hrnce mražený hrášek a krátce ho orestujeme. Zalijeme 200 ml horké vody, osolíme, opepříme a vaříme, dokud hrášek nezměkne. Pro lepší chuť přidejte do hrnce snítku máty 🙂 . Když je hrášek měkký, rozmixujeme ho tyčovým mixérem na pyré. Kdo chce, může pyré ještě zjemnit trochou smetany nebo másla.

Recept si můžete vytisknout v plné podobě, nebo jsem pro Vás připravila praktickou zkrácenou verzi 🙂 .

Stahujte zde 🙂 recept ke stažení plněné portobello

 

Napsat komentář