Plněné portobello s hráškovým pyré
Pokud zbožňujete houby na všechny způsoby, tenhle recept bude pro vás to pravé! Já houby bohužel moc často nevařím, protože mám doma zapřisáhlého nepřítele hub. A pak se mi všichni smějou, že když jdu do restaurace, dám si vždycky něco s houbami 😀 .
Náplň s olivami a sušenými rajčaty dává žampionům výraznou chuť a tak spojení s mírně nasládlým, chuťově jemným hráškovým pyré, skvěle funguje.
Co budeme potřebovat:
- 4 portobella
- 1/2 cibule nakrájená nadrobno
- 2 stroužky česneku
- lžíce másla
- černé olivy (asi 80 g)
- sušená rajčata (asi 140 g)
- 2 balení mozzarelly
- 1/2 lžičky soli, pepř
- hrst strouhaného parmazánu
- čerstvá bazalka
na pyré
- 400 g mraženého hrášku
- 1/2 cibule
- lžíce másla
- 200 ml vody
- snítek čerstvé máty
- lžička soli, pepř
Jak na to:
Žampiony pořádně očistíme, odlomíme nožičky a klouboučky ještě trochu vydlabeme, abychom měli dostatek místa na náplň. Nožičky nevyhazujeme, ale nakrájíme nadrobno, později je použijeme do náplně.
V pánvičce na lžíci másla zpěníme česnek a takto ochuceným máslem žampiony zevnitř pořádně potřeme.
Na pánvičku pak přihodíme polovinu nadrobno nakrájené cibulky a opečeme jí dosklovata, přidáme nakrájené nožičky žampionů, půl lžičky soli, pepř dle chuti a restujeme než žampiony změknou. K žampionům přimícháme olivy nakrájené na kolečka a na kousky na krájená sušená rajčata.
Do směsi dáme i nakrájené mozzarelly (pokud použijete mozzarellu z nálevu jako já, vymačkejte z ní nejdřív vodu než se pustíte do krájení) a nakonec ještě vmícháme nasekanou čerstvou bazalku.
Připravenou směsí naplníme hlavičky žampionů, které ještě posypeme navrch strouhaným parmazánem a dáme péct 25-30 minut do trouby rozehřáté na 200°C.
Mezitím si připravíme hráškové pyré. V menším hrnci zpěníme na lžíci másla druhou polovinu nadrobno nakrájené cibulky. Když cibulka zesklovatí, přidáme do hrnce mražený hrášek a krátce ho orestujeme. Zalijeme 200 ml horké vody, osolíme, opepříme a vaříme, dokud hrášek nezměkne. Pro lepší chuť přidejte do hrnce snítku máty 🙂 . Když je hrášek měkký, rozmixujeme ho tyčovým mixérem na pyré. Kdo chce, může pyré ještě zjemnit trochou smetany nebo másla.
Recept si můžete vytisknout v plné podobě, nebo jsem pro Vás připravila praktickou zkrácenou verzi 🙂 .
Stahujte zde 🙂 recept ke stažení plněné portobello