Nebudu Vám lhát, úplně stejně jako klasická pizza nechutná ale je to vážně víc než obstojná náhrada 😉 . Je překvapivě dobrá a nemusíte hledat někoho kdo si ji s Vámi dá napůl, protože jí můžete beztrestně sníst klidně celý plech 😛 .
Co budeme potřebovat:
na pizzu o průměru (asi 30 cm)
- polovinu velkého květáku (asi 400g)
- 100 g nastrouhaného eidamu 45 %
- 2 vajíčka
- lžička soli
na sugo
- 1 konzerva rajčat
- lžíce olivového oleje
- 1/2 cibule na drobno
- 1 prolisovaný stroužek česneku
- sůl
- sušené oregano
na ozdobu
- černé olivy
- kozí sýr
- čerstvá bazalka
Jak na to:
Syrový květák očistíme a rozdělíme na menší růžičky, které pak v kuchyňském sekáčku rozsekáme najemno. Rozmixovaný květák necháme 15 minut odpočinout a poté ho přesypeme do čisté kuchyňské utěrky a vymačkáme z něj kroucením přebytečnou tekutinu.
V misce smícháme květák, vajíčka, sůl a najemno nastrouhaný sýr, vznikne z toho hustá kaše, kterou přemístíme na plech vyložený pečící papírem (papír jsem si ještě potřela olivovým olejem). Květákovou hmotu rozprostřeme na plechu a vytvarujeme do požadovaného tvaru ve vrstvě vysoké asi 1 cm. Pizzu dáme péct do trouby rozehřáté na 200°C po dobu 20 minut a mezitím si připravíme sugo.
V menším hrnci si na oleji zpěníme cibulku, po chvíli přidáme prolisovaný česnek, přidáme rajčátka z konzervy a dochutíme solí a oreganem. Za občasného míchání vaříme na mírném plameni, než se nám omáčka dostatečně zredukuje.
Když je sugo hotové, potřeme s ním pizzu, poklademe, sýrem a olivami, nebo čímkoliv co máte rádi a dáme péct do trouby na 200°C po dobu dalších 10 minut.
Už jste zkoušeli květákovou pizzu? Nebo znáte třeba nějakou jinou variantu dietnější verze pizzy?
Recept si můžete vytisknout v plné podobě, nebo si níže stáhnout zkrácenou jednostránkouvou verzi v PDF.
Stahujte zde 🙂 recept ke stažení květáková pizza