Tartaletky jsou malé košíčky pocházející původem z Francie. Správně by se měly připravovat z takzvaného shortcrust pastry (křehké těsto, typické i pro americké „páje“ ), ale řeknu Vám, dělat se s tímto typem těsta je pěkná otrava 😛 , použila jsem tedy klasické linecké těsto, kreré je mu podobné, ale podstatně snažší 😉 .
Bez problémů se dají sehnat formičky speciálně na tartaletky (nízké o průměru cca 10 cm), ale jestli jste jako já a všechny ty krámy na vaření a pečení už nemáte kam dávat, můžete klidně použít klasické silikonové formičky na muffiny 🙂 .
A navrch krém z mascarpone, jahod a šlehačky, který je opravdu božský! Úspěch u návštěv je s těmito tartaletkami zaručen 😛 .
Co budeme potřebovat:
( asi na 10 košíčků)
košíčky
- 175 g hladké mouky
- 125 g másla
- 70 g cukru moučka
- 1 žloutek
- trocha nastrouhané citronové kůry
krém
- 250 g mascarpone
- 230 g čerstvých jahod ( + další jahody na ozdobu)
- 40 g cukru moučka
- 250 ml čerstvé smetany ke šlehání
- 1 ztužovač šlehačky
Jak na to:
Na těsto si do mísy prosejeme hladkou mouku společně s cukrem, přidáme nastrouhanou citronovou kůru ( pokud používáte kůru z citrusů, je vždy lepší sáhnout po citrusech v bio kvalitě, protože postřik z kůry nikdy zcela nesmyjete), máslo v pokojové teplotě a žloutek. Ze všech surovin uhněteme hladké těsto, které dáme na půl hodiny odpočinout do ledničky. Když je těsto odpočaté, rozválíme ho do výšky asi 4mm.
Těsto rozkrájíme na odpovídající části a ty vtlačíme do formiček. Pokud budete používat kovové formičky, je lepší je vymazat nejdřív máslem, aby šly košíčky hezky vyklopit, ale ty silikonové vymazávat nemusíte.
Do každého košíčku dáme kousek pečícího papíru a na něj nasypeme jako závaží nějakou luštěninu (fazole, cizrnu, co najdete 🙂 ). Těsto má tendenci hodně nabývat a pokud ho nezatížíte, nebude uvnitř dost místa na krém. Poté vložíme košíčky do trouby rozehřáté na 180°C a pečeme po dobu 15 minut. Košíčky necháme po vyndání z trouby nejprve vychladnout a pak je opatrně vyklopíme.
Krém do košíčků si připravíme ideálně až ve chvíli, kdy se je chystáme servírovat, ale bez problému nám vydrží v ledničce do druhého dne. Pokud si chcete udělat krém předem, klidně můžete, ale nechte jej zvlášť, košíčky je nejlepší plnit, až když se do nich chystáte pustit, aby nenavlhly a zachovaly si svou křupavost.
Na krém nejprve rozmixujeme jahody společně s mascarpone. V další nádobě si vyšleháme šlehačku s cukrem a ztužovačem, až je šlehačka krásně pevná. Šlehačku poté opatrně přendáme k jahodovému mascarpone a jemně ji vmícháme ( ručně, už nešleháme, aby šlehačka nespadla).
Krémem si naplníme zdobící sáček a můžeme plnit . Hotové košíčky ještě ozdobíme jahodou a pak už nezbývá než se do té dobroty zakousnout, než Vám je ostatní všechny snědí 😛 .
Recept si můžete vytisknout v plné podobě, nebo si níže stáhnout zkrácenou jednostránkouvou verzi v PDF.
Stahujte zde recept ke stažení tartaletky