Jednoduché jahodové tartaletky s mascarpone

Jednoduché jahodové tartaletky
Jednoduché jahodové tartaletky s mascarpone

Tartaletky jsou malé košíčky pocházející původem z Francie. Správně by se měly připravovat z takzvaného shortcrust pastry (křehké těsto, typické i pro americké „páje“ ), ale řeknu Vám, dělat se s tímto typem těsta je pěkná otrava 😛 , použila jsem tedy klasické linecké těsto, kreré je mu podobné, ale podstatně snažší 😉 .

Bez problémů se dají sehnat formičky speciálně na tartaletky (nízké o průměru cca 10 cm), ale jestli jste jako já a všechny ty krámy na vaření a pečení už nemáte kam dávat, můžete klidně použít klasické silikonové formičky na muffiny 🙂 .

A navrch krém z mascarpone, jahod a šlehačky, který je opravdu božský! Úspěch u návštěv je s těmito tartaletkami zaručen 😛 .

Co budeme potřebovat:

( asi na 10 košíčků)

košíčky

  • 175 g hladké mouky
  • 125 g másla
  • 70 g cukru moučka
  • 1 žloutek
  • trocha nastrouhané citronové kůry

krém

  • 250 g mascarpone
  • 230 g čerstvých jahod ( + další jahody na ozdobu)
  • 40 g cukru moučka
  • 250 ml čerstvé smetany ke šlehání
  • 1 ztužovač šlehačky

Jak na to:

Na těsto si do mísy prosejeme hladkou mouku společně s cukrem, přidáme nastrouhanou citronovou kůru ( pokud používáte kůru z citrusů, je vždy lepší sáhnout po citrusech v bio kvalitě, protože postřik z kůry nikdy zcela nesmyjete), máslo v pokojové teplotě a žloutek. Ze všech surovin uhněteme hladké těsto, které dáme na půl hodiny odpočinout do ledničky. Když je těsto odpočaté, rozválíme ho do výšky asi 4mm.

IMG_20170530_193958_471

Těsto rozkrájíme na odpovídající části a ty vtlačíme do formiček. Pokud budete používat kovové formičky, je lepší je vymazat nejdřív máslem, aby šly košíčky hezky vyklopit, ale ty silikonové vymazávat nemusíte.

IMG_20170530_193844_492

Do každého košíčku dáme kousek pečícího papíru a na něj nasypeme jako závaží nějakou luštěninu (fazole, cizrnu, co najdete 🙂 ). Těsto má tendenci hodně nabývat a pokud ho nezatížíte, nebude uvnitř dost místa na krém. Poté vložíme košíčky do trouby rozehřáté na 180°C a pečeme po dobu 15 minut. Košíčky necháme po vyndání z trouby nejprve vychladnout a pak je opatrně vyklopíme.

IMG_20170530_193808_577

Krém do košíčků si připravíme ideálně až ve chvíli, kdy se je chystáme servírovat, ale bez problému nám vydrží v ledničce do druhého dne. Pokud si chcete udělat krém předem, klidně můžete, ale nechte jej zvlášť, košíčky je nejlepší plnit, až když se do nich chystáte pustit, aby nenavlhly a zachovaly si svou křupavost.

Na krém nejprve rozmixujeme jahody společně s mascarpone. V další nádobě si vyšleháme šlehačku s cukrem a ztužovačem, až je šlehačka krásně pevná. Šlehačku poté opatrně přendáme k jahodovému mascarpone a jemně ji vmícháme ( ručně, už nešleháme, aby šlehačka nespadla).

Krémem si naplníme zdobící sáček a můžeme plnit . Hotové košíčky ještě ozdobíme jahodou a pak už nezbývá než se do té dobroty zakousnout, než Vám je ostatní všechny snědí 😛 .

Recept si můžete vytisknout v plné podobě, nebo si níže stáhnout zkrácenou jednostránkouvou verzi v PDF.

Stahujte zde 🙂 recept ke stažení tartaletky

Napsat komentář