Třešňová sezóna je v plném proudu a pokud přemýšlíte co dobrého byste si ze třešní upekli a klasická bublanina už Vás omrzela, zkuste třeba tyhle třešňové muffiny, které jsou díky zakysané smetaně v těstě krásně vláčné 🙂 .Tak vzhůru na strom a trhat 😛 .
Co budeme potřebovat:
(na 12 muffinů)
- 160 g hladké mouky
- 110 g třtinového cukru
- 1 lžíce kypřícího prášku
- 200 ml zakysané smetany
- 95 g másla
- 170 g vypeckovaných třesní + 12 třešní na ozdobu
- 2 vejce
- špetka soli
- lžička vanilkové esence
Jak na to:
Do mísy přes síto prosejeme všechny suché ingredience (mouku, cukr, prášek do pečiva a sůl). V další misce rozšleháme vejce a přimícháme k nim zakysanou smetanu, vanilkovou esenci a zchladlé rozpuštěné máslo. Tekuté ingredience přidáme do mísy se sypkou směsí a opatrně vmícháme (míchejte ručně, určitě nepoužívejte metličky). Těsto na muffiny, aby bylo krásně nadýchané, se nikdy nesmí přemíchat, míchejte jen tak dlouho, jak je nezbytné, aby se obě směsi spojily. Nakonec do těsta přidáme třešně.
Troubu předehřejeme na 200 °C. Formu na muffiny vyložíme papírovými košíčky, pokud je nemáte, vymažte formu máslem, ale košíčky se lépe vyndavají a navíc vypadají opravdu hezky a prodávají se ve spoustě vzorů 🙂 . Košíčky plníme za pomoci lžíce těstem (neplníme až po okraj, těsto hodně nabude) a navrch zapíchneme třešínku i se stopkou. Muffiny vložíme do trouby a pečeme asi 20 minut, než budou na povrchu zlatavé.
Recept si můžete vytisknout v plné podobě, nebo si níže stáhnout zkrácenou verzi v PDF.
Stahujte zde 🙂 recept ke stažení třešňové muffiny
Máte nějaký další nápad jak originálně využít třešně? Ještě nám jich na stromě zbylo spoustu 🙂 .
vyzkoušené a úplně úžasné. Zaprášilo se po nich, příště z dvojnásobné dávky. Děkuju 🙂
To se mi líbíTo se mi líbí
Mám radost, že jste si pochutnali 🙂 !
To se mi líbíTo se mi líbí